Restauratie & Reconstructie

Restauratie & Reconstructie

In onze werkplaats wordt ook regelmatig gewerkt aan restauraties van oude en historische delen en objecten van en voor monumentale gebouwen. Reconstructies voor reparaties en bijmaken van verdwenen interieur- en exterieurdetails en het ontwerpen en vervaardigen van werkstukken in dezelfde klassieke stijl waaruit het pand of meubel bestaat. Deze werkzaamheden voeren wij uit voor u als particulier of als leverancier voor een uitvoerend aannemer die een goede partij zoekt om deze gespecialiseerde werkzaamheden voor hem uit te voeren

Renoveren
Bij renovatie in authentieke stijl kunt u denken aan het opknappen en/of het uitbreiden van een historisch pand waarbij de opdrachtgever graag dezelfde ouderwetse elementen als lambriseringen, schuiframen, architraven of statige binnendeuren terug wil zien.
Alles op authentieke wijze gemaakt in dezelfde stijl met dezelfde profileringen als het origineel.
Zelfs het terug brengen van een authentiek interieur waarvan na vele jaren veranderingen weinig meer te zien is hoe het ooit is geweest behoort tot de mogelijkheden.

Restaureren,
Daarbij brengen we een bestaand object terug naar de oorspronkelijk staat, dit gebeurt uiterlijk en constructief op traditionele wijze. Natuurlijk wordt gebruikt gemaakt van dezelfde of van een gelijkwaardige houtsoort om het te restaureren object zo authentiek mogelijk te houden. Het te restaureren object wordt indien noodzakelijk zorgvuldig uit elkaar gehaald met als doel alle goede stukken te hergebruiken en de slechte/vergane delen te vervangen. Daarna wordt het object weer in elkaar gezet, geconserveerd en indien nodig behandeld tegen ongedierte zodat het gerestaureerde object weer een leven lang een functie kan vervullen.

Reconstrueren en reproduceren
Oude monumentale panden hebben door de eeuwen heen vele veranderingen meegemaakt, verschillende periodes met verschillende stromingen met eigen ideeën, opvattingen en smaak betreffende interieur en indeling. Hierdoor kunnen er in de loop der tijd waardevolle toevoegingen zijn gedaan, maar jammer genoeg ook veel unieke details verdwenen zijn. Aan de hand van oude foto’s, tekeningen of nog zichtbare sporen kunnen wij historische profielen, lijstwerk en andere delen reconstrueren en reproduceren en kan een interieur zo ook weer gereconstrueerd en in ere worden hersteld.

Houtdraaien hoort ook bij restauratie en reconstructiewerk. Toch word dit steeds minder in een hedendaagse werkplaats beoefend en worden er snel standaard ronde meubel- en schrijnelementen ingekocht of worden deze helemaal weggelaten.
Niet bij De Hoeksche Schrijnwerkerij, daar vinden wij het belangrijk om eigen onderdelen als deurknoppen, handvaten, spijlen en ballusters zelf te kunnen draaien. Zelf maken is sneller voor kleine series en individuele onderdelen, het is onder handbereik en in eigen hand en zo kunnen wij garanderen dat het object als een eenheid wordt behandeld en blijft.

* Vanzelfsprekend werken wij bij al deze werkzaamheden volgens de Uitvoeringsrichtlijn Historische houtconstructies (URL3001) en met de daarin voorgeschreven materialen en technieken.